Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (19)


-
Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (19)

112 Doopvont
Op de rand van de doopvont treffen we volgende tekst aan : “ghegheven by Mathias Valcke 1662”. Wat verder staat het jaartal 1597. In 1662 ontvangt Lance Goossens 9 schellingen en 10 grooten “over het stellen van de nyeuwe voonte”. In hetzelfde jaar ontvangt Gilles Daenens 14 schellingen en 8 grooten “van verschooten geld tot het opmaecken van de voonte dat Gilles Daenens verschoten heeft”. Beide jaartallen op de doopvont zijn en zullen misschien wel een raadsel blijven. Toch is het niet onmogelijk en zelfs waarschijnlijk dat ze het geboortejaar en overlijdensjaar van de schenker Mathias Valcke zijn.

H N

Doopvont
Doopvont

113 Kruisweg (drie stukken)
1. Op 25 oktober 1838 geeft Pater J. Vergauwen toelating tot oprichting van een Kruisweg in Adegem. Getuigen die ondertekenden waren Ch. Van Cauwelaert en Den Dauw, koster.
2. Pater Natalis Neuteleers van de Orde der Minderbroeders en Gardiaan van het klooster te Gent geeft op 15 april 1846 toelating tot oprichting van een Kruisweg.
3. Tenslotte de brief van de oprichting van de Kruisweg in het Westeindeken. Op 23 september 1906 heeft Frater Van Walleghem van de Minderbroeders van Eeklo hem opgericht.
Vertaling : Wery De Decker

H N

104


114 Houten Reliekhouder H. Kruis
76 cm op 28 cm, was voorzien van 3 x 2 engelenkopjes waarvan slechts een overblijft.

H N

115 Relikwie H. Kruis
De relikwie is gevat in een zilveren doosje waarop twee merktekens voorkomen.

H N

116 Reliekhouder H. Adrianus
Merktekens : b, gotische b met kroontje boven, CF
Deze zilveren reliekhouder stelt ons rechts de H. Adrianus voor, links O.L. Vrouw met Schapulier. In het midden, boven en onder twee engelkopjes.
Deze reliekhouder is vervaardigd in het jaar 1680 in hetzelfde werkhuis als het chrismatorium. In een kapellerekening van 1753 vonden we dat Sr F van der Borch 5-10-3 ontving “over het vergulden en versylveren de reliqui casse vanden heyligen Adrianus”.

H N

117 H. Adriaan (J. Van den Heuvel)
Door Hans Memling (St.-Janshospitaal, Brugge)
De kerk is toegewijd aan de H. Adriaan. Deze keizerlijke officier van Nikomedië (hoofdstad van Bithinië in Klein-Azie, het tegenwoordig Turkije) werd rond 303 onder keizer Diokletianes met 23 andere Christenen vermoord. Zijn echtgenote Nathalie (feestdag: 1 december) was aanwezig. Hij is patroon van de smeden en van de soldaten, en werd aangeroepen tegen de pest. Zijn feestdag valt op 8 september, zijn attribuut is het aambeeld.
De legende verhaalt hoe zijn jonge vrouw zich als jongen verkleedde om hem in de kerker te steunen. Vlaamse spreuk: “Het klooster van St.-Orjaan, waar twee paar schoenen onder ’t bedde staan”. Men brak hem de benen op een aambeeld en sloeg hem de handen en voeten af. Dan werden de lichamen verbrand, maar een plots onweer belette het. Natalie

Reliekhouder H. Adrianus
Reliekhouder H. Adrianus Cat. 116.
Bovenaan links bemerkt men duidelijk de merktekens. Rechts is het niet meer zo duidelijk te zien.

105