Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (16)


-
Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (16)

straat, de Gentweg, de Buisputten, en Kraailokerkweg. Bij elk stuk staat de naam van de eigenaar. Naar het schijnt zou deze kaart gemaakt zijn omdat een Brugs bankier hier veel eigendom had liggen. De bank ging failliet en alle eigendommen werden verkocht.

H N

88 Wijk Maasbone Van Cleemput Pierre
Een oud opmetingsplan van deze wijk. De toestand is nu nog grotendeels terug te vinden.

H N

89 Onteigeningsplan voor de aanleg van het Schipdonkkanaal Van Cleemput Pierre
Men begon met het graven van de Lieve rond het jaar 1251. De werken werden omstreeks 1270 beëindigd. Zo kreeg Gent zijn eerste rechtstreekse verbinding met de zee. De Lieve lag er ongeveer 600 jaar. Inderdaad, in de tweede helft van vorige eeuw werd het Schipdonkkanaal gegraven (1854 e.v.). Dit onteigeningsplan toont ons de toestand van de Lieve vanaf Zomergem tot een eindje voorbij Celie brug. We zien duidelijk de vroegere toestand en de nieuwe. Zo bemerken we heel goed de plaats waar de rabotten lagen.

H N

90 Dagboek Deken Kerremans 1691-1714 Rijksarchief Brugge
Van 1691 tot 1714 werden nauwkeurige dekanale visitaties gedaan door deken Kerremans van Eeklo. Zijn bevindingen heeft hij uitgebreid neergeschreven en reeds verschillende malen is er uit deze voorname bron voor de plaatselijke geschiedenis geput (Appeltjes van het Meetjesland, n° 7, blz. 73). Zo schreef de deken over de toestand van het kerkgebouw, over het vaatwerk, over de pastoor, over het onderwijs enz. Filips de Lille was schoolmeester en tevens boer. Hij woonde in een huis dat op het heidens kerkhof was gebouwd, daar waar nu de huidige pastorij staat. Men had het heidens kerkhof “vercijnsd” en dat was niet naar de zin van de deken. Filips de Lille moest echter toelaten dat in zijn tuin de heidenen en zelfmoordenaars werden begraven.

H N

91 Beraadslagingsboek Gemeenteraad
(20 floréal an douze - 1827) Archief gemeente
De eerste bladzijde van dit oude beraadslagingsboek betreft de aanstelling van “marquillers” van de kerkfabriek van Adegem. Volgende personen werden aangesteld :
Jean Eghels
Nicolas van de Velde
Jean Baptiste Van Vooren
In het boek vinden we verder heel wat interessante beslissingen van de gemeenteraad, o.a. over het broodbakken, over de belastingen op de honden, over de benoeming van een tweede veldwachter enz. enz.

H N

98


92 Beraadslagingsboek 1827-1848 Archief Gemeente
De eerste beraadslaging in dit boek betreft het samenstellen van een “Alphabetische naemlijst der Bevoegden als Kiezers in het District Eeklo die door de stemgerechtigde in de Gemeente Adegem een ofte meer stemmen hebben bekomen”. Volgt de lijst van 63 stemgerechtigden in Adegem. Op 4 maart 1833 aanvaardt de gemeenteraad een gift van 600 fr vanwege pastoor Welvaert. Met dit bedrag zou een kerkuurwerk worden gekocht. We vinden er ook de afschriften in van verpachtingen van de kerkstoelen.

H N

93 Beraadslagingsboek 1848 Archief gemeente
13 juni 1849 : Aanstelling tweede onderpastoor afgewezen
9 augustus 1854 : “de raed erkent de nuttigheid van het opregten van een tweede onderpastorsplaets”
11 december 1866 : Beslissing in verband met het “numeroteren” van de huizen
8 juli 1873 : Machtiging aan de kerkfabriek om een gift van Ridder Stroo te aanvaarden (een hoeve in Heulendonk, nu in gebruik door Albert Van De Kerckhove).

H N

94 Hoofdynghe van elkx gebruijck... (twee delen A-L, M-Z) 1766-1767 Rijksarchief Gent
“Hoofdynghe van elkx gebruijck soo in hemels grootte als gebunderde Landen ter Prochie van Adeghem conform den nieuwen Prochiebouck ofte Belegerthede van alle Landen van diere geformeert ten accurate beleede ende aenwys vande Persoonen hinc inde van wegens de weth geordonheert zoo als int’ hooft van de voornoemde prochie bouck is genarreert welcke hoofdynge is geformeert op den ontbloot 1766 en 1767”. Deze “hoofdynghe” geeft ons, alfabetisch, alle eigenaars van de gemeente Adegem. Telkens vindt men een alfabetische tabel achteraan. Zo vonden we erin dat de “kercke met het kerckhof” twee lijnen en zestig roeden groot was. De priesteragie (pastorij, nu Tardoes) had een oppervlakte van twee lijnen negentig roeden.

H N

95 Orriginele ommestellinge der prochie van Adegem van den jaere ende ougst 1788 Rijksarchief Gent
Deze “ommestellinge” somt per straat de eigenaars op, de oppervlakte van hun land en het bedrag van de te betalen belasting. In het “Westeyndeken” vonden we ene Pr. Ledeganck die 12 schellingen moest betalen.
Verder staan de belastingen die moeten betaald worden door de eigenaars van bossen (bosboek), we vinden een lijst van “thienden en meulens”, en tenslotte de belasting op “schaepdrift”. Volgende schaapherders (of schaaphouders) betaalden: Joannes Willems, Pieter van Hevel en Joannes De Baets. Toenmalige belastingontvangers noemde men de “pointers of zetters”.

H N

99