De Toponymie
Drie volkeren vooral zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van onze plaatsnamen. Een van de volksstammen die het vroegst onze streken bewoonden waren de KELTEN. Aangezien toen de waterlopen ongeveer de enige reismogelijkheid boden in onze dichtbeboste gebieden, zijn vele stroom- en riviernamen, alsook namen van vestingen aan de rivieren van Keltische oorsprong.
vb. de IJzer (Kelt. “isara” : frisse rivier)
Ieper (Kelt. “ipara” : een naam voor water)
In de eerste eeuw voor Christus werden de Kelten uit onze gewesten verdreven door de ROMEINEN. Veel plaatsnamen van Latijnse oorsprong doen nog denken aan die veroverings- en bezettingsperiode die ongeveer vier à vijf eeuwen duurde.
vb. Kassel (lat. “castellum” : versterkte burcht)
Maastricht (Lat. “trajectum” : oversteekplaats over de Maas)
Kasterlee (Lat. “castrum” : versterkt legerkamp op een ‘lee’ of heuvel
Van ongeveer de derde tot de vijfde eeuw na Christus drongen Germaanse stammen het Romeinse Rijk binnen. In onze streken waren dat meer bepaald de FRANKEN, en het is aan hen dat het grootste aantal Nederlandse plaatsnamen hun oorsprong te danken hebben. De meeste Frankische toponiemen vertonen een samengestelde vorm en berusten op een aanduiding van een woning, water of landschap. Even een greep uit de talloze voorbeelden.
a. woningnamen : vooral met “haim” en “sali” (huis)
vb. Evergem (Germ. “Eburinga + haim” : woning van de lieden van Eburo)
Dadizele (Germ. “Dadinga + sali” : huis van de lieden van Dado)
b. waternamen :
vb. Breda (Germ. “braida + a” : breed + water)
Diksmuide (Germ. “dikas + munthjan” : dijk + monding)
c. landschappen :
vb. Eeklo (Germ. “aik + lauha” : eik + bos op zandgrond)
Oostakker (Germ. “austa + akra” : oost + akker)
2. ADEGEMSE TOPONIEMEN
Wegens plaatsgebrek hebben we de vanzelfsprekende plaatsnamen niet opgenomen. Niemand zal onoverkomelijke problemen hebben om te doorzien hoe bijvoorbeeld de ‘Stationstraat’ aan haar naam gekomen is. Zodoende kwam er ook meer ruimte voor de interessante toponiemen. Om dezelfde reden hebben we ons eveneens beperkt tot de officiële lijst van straat- en wijknamen.
Vervolgens was het niet onze bedoeling strikt wetenschappelijk te werk te gaan. Een nauwgezette bronvermelding van ieder gegeven zal u daarom in de verklaringen niet vinden. Een overvloed aan voetnoten of aantekeningen die alleen ingewijden kunnen interesseren, zou de overzichtelijkheid van de tekst slechts in het gedrang brengen. De belangrijkste naslagwerken die tijdens de opzoekingen werden geraadpleegd, staan daarom gewoon gegroepeerd aan het slot van dit artikel. Daar gaan we dan. De volgorde van de toponiemen is alfabetisch. de aanduiding tussen haakjes verwijst naar de kaart.
(Zie de kaart in bijlage).
56