Adegemse Hoeven - Het Goed ter Heiden (10)


-
Adegemse Hoeven - Het Goed ter Heiden (10)

dienst: toen was hij 25 jaar oud. De inscriptie werd aangebracht in 1840; de schaapherder telde toen 75 jaren.

In 1847 treffen we Cornelis Vyncke aan als pachter. Deze Cornelis was gehuwd met Van Speybrouck Rosalie. Het was toen wel druk op het hof: naast de vijf kinderen van het echtpaar verbleven er nog een hele reeks knechten, meiden en koewachters op ter Heiden: twaalf in totaal.

Nieuwe bewoner werd (in 1866) Filippus vanden Bossche, gehuwd met Nathalie De Rycke (38). Met hun 7 kinderen (het jongste werd geboren in 1830, het oudste in 1859) en vijf knechten en meiden werd het bedrijf uitgebaat. Een zoon van vanden Bossche, terug een Filippus, was de nieuwe pachter. Hij hield er in 1881 heel wat meer personeel op na: 11 mannen en vrouwen hielpen bij het zware werk op het land (39).

Een der knechten, Camiel Ginneberghe, leerde op de boerderij Hortensia De Roose kennen. Camiel huwde met Hortensia en werd de nieuwe pachter. Het paar kreeg 8 kinderen: er moest dus wel hard gewerkt worden om al die hongerige mondjes te voeden (40).

De familie Ginneberghe werd opgevolgd door Leonard De Fauw, afkomstig van Ruiselede, gehuwd te Aalter en in Maldegem wonende. Hij nam kort na de eeuwwisseling samen met zijn echtgenote Seraphine De Ram en hun vijf kinderen, zijn intrek op ter Heiden (41). In 1911 tenslotte begint het « tijdperk » van de Vermeulens. In dat jaar namelijk komt August Vermeulen, gehuwd met Leonie Diet (familie van de vorige pachters) op het Goed ter Heiden aan (42). Ze kwamen van Maldegem-Donk om hier in Adegem hun geluk te beproeven. Blijkbaar beviel het hen hier wel, want nog steeds woont er een Vermeulen op ter Heiden.

Twee zonen van August, Richard en Arthur namelijk, zetten gezamenlijk het werk van hun vader verder. Zij begonnen ermee in 1927 (43). Arthur stopte met het boerenbedrijf in 1948; Richard zette nog enkele jaartjes door. Tenslotte volgde zijn zoon Roger, huidig pachter, hem op. Samen met zijn echtgenote en hun kinderen bewoont hij nu het eeuwenoude hof. Roger ziet de toekomst van het landbouwbedrijf nogal somber in. Hij vraagt zich terecht af wie na hem nog de (financiële) mogelijkheden zal hebben om zo'n groot bedrijf uit te baten. Met name de zeer zware overnameprijs en de zeer dure investeringen die moeten gebeuren zouden er wel eens kunnen voor zorgen dat er een eind aan de familiale uitbating komt. Het gevaar voor een « industriële » uitbating zit er wel in !

Of het echter allemaal zo'n vaart zal lopen zal de toekomst uitwijzen.

EEN PROCES

Om het hoofdstuk van ter Heiden af te sluiten willen we onze lezers een paar gebeurtenissen uit de geschiedenis van deze hoeve niet onthouden, namelijk een « proces » dat in 1630 hangende was, en de « verkoop » van ter Heiden in 1792 (44).


Foto genomen te Donk in 1910, net voor de familie Vermeulen-Diet naar Adegem verhuisde
Foto genomen te Donk in 1910, net voor de familie Vermeulen-Diet naar Adegem verhuisde. We zien er August Vermeulen en Leonie Diet, omringd door hun dochters (bovenste rij): Zulma, Lena, Cordula, Elodie, Irma, Celesta, Livina, Martha en hun zonen (onderste rij): Richard, Arthur en Prosper.