verzoekschrift tot Keizerin Maria-Theresia om de oprichting te verkrijgen van een Sint-Sebastiaansgilde. Als hoofdargument haalde men : “ledigheyt, dronkenschap, ende andere schaedelycke werken” aan. Slechts op 7 juli 1751, meer dan een jaar na de aanvraag, kon het schuttersgild ter eeren van den h. Martelaere Sebastiaen officieel van wal steken.
H N
38 Reglement Onderwijs (kopie) 1713 Rijksarchief Gent.
In vroegere tijden verloor men het onderwijs zeker niet uit het oog. De voornaamste doeleinden ervan waren : het aanleren van de catechismus en het “schoon” leren schrijven. Het gebeurde meer dan eens dat mensen geen onderwijs mochten verstrekken omdat ze de “schrijfkunst” niet kunstig genoeg beoefenden. Deze “Ordonnantie en Reglement tot Directie in de scholen, mitsgaders schoolmeesters en schoolmeesteressen binnen de dry Prochien vanden Ambachte van Maldegem” werd uitgevaardigd door deken Kerremans van Eeklo. Het werd op zondag 12 maart 1713 na de hoogmis voorgelezen door Lieven Danckaert die dienstman was van de schout van Maldegem. Het reglement telde 21 punten en ging over allerlei opvoedkundige problemen : het gebruik van deftige taal, niet zwemmen, de mis bijwonen, geen kansspelen beoefenen, de jongens gescheiden houden van de meisjes enz.
H N
Standaard Heilig Sacrament. Cat 26.
82
39 Zondagsschool 1840-1850
In de periode van 1840 tot 1850 bloeide de zondagsschool geweldig in Adegem. De prijsuitreiking in 1839 had plaats op het feest van Petrus en Paulus. Meestal kwam een professor van het College van Eeklo “een aanspraak” houden. Het programma vermeldt voor de “Knegten” en “Meyskens” : christelijke leering en getuigschrift (1). In “ Den Vlaming” verscheen dit interessante stukje over de Zondagsschool. (2) Tenslotte tonen we nog een lijst van het eerste, tweede, derde jaar, en een lijst van leerlingen die nooit afwezig waren. (3)
H N
40 Status Scholarum 1844-1851
Pastoor Van Herreweghe, tevens opziener van het onderwijs in onze streek, stelde deze Status Scholarum op. Het boek bevat gegevens over onderwijzend personeel van Adegem. Volgende leerkrachten verstrekten in die jaren onderwijs : (1844)
Jacobus Franciscus Stoens, vrijgezel, afkomstig van Kaprijke
Joannes Baptist Van Hecke, gehuwd, 60 jaar en vader van 5 kinderen
Jozef Coppens, van Maldegem, 37 jaar
Barbara van Hoecke, 48 jaar
Stippen we tenslotte nog aan dat er in die tijd betalende en behoeftige leerlingen waren.
H N
41 Register van bestuurlijke briefwisseling 1901 Archief Jongensschool
In 1901 begon Boute Gustaaf, onderwijzer der “Aangenomen Jongensschool-Adegem” dit register. Op bladzijde 4, onder nr 3 staan het toenmalige onderwijzerscorps (1 mei 1902)
Boute Gustaaf, geb. 27 september 1876
Van Cleemput Felix Florimond, geb. te St. Gillis-Waas op 19 februari 1882
De Baets Edmond, geb. te Brugge op 2 januari 1881
Onder nummer 7 op bladzijde 5 zien we een lijst van de leerlingen welke het meest meikevers hebben gevangen. Florent de Laere staat het eerst met 690 gevangen insekten. In totaal werden er 5525 gevangen. Nu moet men naar zo’n kever ZOEKEN !
H N
42 Lijst Communicanten 1691 e.v. Rijksarchief Gent
Twee lijsten van communicanten die op verschillende zondagen van het jaar hun communie deden.
H N
43 Testament Andries Hemeryck 1731
Andries Hemeryck, “gewesen onderpastoor”, stelde zijn testament op in oktober 1731. De zieke onderpastoor woonde toen in de Kerkstraat. Hij wou begraven worden in de kerk van Adegem, voor het altaar van de H. Adrianus; “bij sijne biechtstoel”. Verder moesten er 100 missen opgedragen worden, telkens met uitdelen van tien zakken rogge gebakken in brood voor de armen. Zijn marmeren zerk mocht tien pond kosten. Daarbij
83