Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (23)


-
Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (23)

Wierookvat
Wierookvat Cat. 134

136 Gewaden
De kerk van Adegem bezit een uniek stel goudbrokaten gewaden. Ze zijn allerfijnst uitgevoerd met heel kostbare materialen. Het borduurwerk is zondermeer meesterlijk te noemen. De koorkap op de rugzijde, in het schild, de patroon van onze parochie de H. Adrianus. Sierbanden met verschillende motieven : vruchten der aarde. De kazuifel toont op de rugzijde het alziend oog van God. Die van de assistenten zijn met verschillend borduurwerk afgeboord. Op het kelkvelum het Lam Gods. Een uniek stel gewaden waarover de Sint-Adrianusparochie fier mag zijn.

H N

137 Processiekruis
H (kruis met bol) : 100 cm, korte arm kruis : 50 cm
Processiekruis met zilver en kopen/verk. Zeer sober Christusbeeld.

H N

112


138 Koperen wijwateremmer
H : 28cm, Ø : 29cm
Guilliame van Moffaert leverde voor onze kerk twee wijwateremmers :
1736 : een wijwaterackere voor 0-5-10 (een koopje)
1750: nieuwen cooperen wijwaeter heemer voor 1-3-0.
Deze wijwateremmer is heel eenvoudig uitgevoerd en toont slechts versieringen aan de rand en aan de oren.

H N

139 Kwispel
L : 40 cm, zilveren handvat : 17,5 cm
Op het handvat een bijna onleesbaar stempeltje. Een van de twee kwispels uit onze kerk. Het zilveren handvat is reeds verschillende malen hersteld geweest. Een zeer oude kwispel.

H N

140 Kerksleutels
Lengte : 22 cm en 19 cm
Handgesmede sleutels met verschillende baarden

H N

141 Flambeeuw
H : (zonder houten stok) 41 cm, Ø : 12 cm
In een rekening uit 1698 lezen we: “Bernard Crispyn, temmerman van synen style, (herstelde) het boort daer de flambeeuwen in rusten.” De leden van het Broederschap van het H. Sacrament vergezelden elk met hun eigen flambeeuw het H. Sacrament tijdens de processie.

HN

142 Misboek en lezenaar
Lezenaar met een Missale Flomanum van 1835, gedrukt in Mechelen.

H N

143 Krekels
Deze krekels werden gebruikt tijdens de diensten van de Goede Week : van Goede Vrijdag tot Pasen. De misdienaars kregen tot voor een twintig jaar drie dagen verlof om te gaan “reutelen”. De week voor Pasen gingen ze rond bij de mensen van de parochie. Bij de boeren kregen ze eieren en bij andere mensen wat geld.

H N

144 Biechtpenning houten schaaltjes
Deze houten schaaltjes stonden op de biechtstoel. Toen de mensen met Pasen kwamen biechten deponeerden ze in die potjes hun paaspenning.

HN

145 Vaandel begrafenis
Uitgevoerd in het zwart met witte geborduurde lelies. Het kruis heeft in het midden een geborduurd medaillon : Jesus met de tot leven opgewekte Lazarus.

113