Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (11)


-
Omtrent Adegem - Catalogus van de tentoonstelling (11)

48 Tekstaffiche 1842
58 x 114 cm.
“Openbare Verkoping van de Goederen der Kerkfabriek van Adegem”. Om de bouw van de nieuwe kerk te financieren werd het grootste deel van de eigendommen van de kerkfabriek verkocht op maandag 18 juli 1842. Er
werden 25 kopen aangeboden : 19 lagen in Adegem, 3 in Maldegem, en de overige lagen in Eeklo (1), Sint-Laureins (1) en Oostwinkel (1). Zeven kopen werden niet toegewezen. De andere brachten samen 15.253 frank op, wat veel te weinig werd geacht.

H N

49 Affiche 1842
Deze affiche kondigt de aanbesteding aan van de nieuwe kerk. Het oude kerkje stond geheel bouwvallig en was praktisch niet meer te herstellen. Liever dan kostbare herstellingswerken te laten uitvoeren besloot men de
kerk af te breken en een geheel nieuwe te bouwen, behalve de toren die gelukkig bewaard is gebleven.

50 Stokregister
De eerste vier folio’s geven een beschrijving van de afbraak van de oude kerk. Pastoor Serafien van Herreweghe is heel enthousiast in zijn verhaal. We lezen er o.a. in dat een knecht op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapte bij de afbraakwerken. Verder vinden we een lijst van de verkochte en niet-verkochte kerkgoederen, afschriften van testamenten, het tarief der verschillende kerkdiensten (1839) enz.

H N

51 Resolutieboek 1837-1878
Tijdens zijn zittingen boog de kerkraad zich meer dan eens over de problemen die de bouw meebracht. Zo lezen we hier het verslag van bouwmeester Ludovicus Minard uit Gent. Hij beschrijft de toestand van de oude kerk die zich in een bouwvallige toestand bevond.

H N

52 Nieuwbouw van de kerk Rijksarchief Gent
Uit dit bundel dat meer dan 30 verschillende dokumenten bevat haalden we volgende stukken : (R.A.G., Adegem, n° 342)
“Begroting van de kerk van Adegem”.
Verschillende rekeningen van aannemer De Vreese L.
“Korten inhoud der rekening van afbraak en weer opbouwen der kerke van het gemeente Adegem”
“Bundel tot de hoognodige te doene werken.”
Brief van Minard in verband met de toestand der kerk
Lastenboek opbouw
Brief aan de koning : smeekschrift tot het bekomen van een subsidie.
“Generale meting van de kerke van Adegem”
Document in verband met het innen van het stoelgeld; vele kerkgangers onttrokken zich “frauduleuselijk” aan hun verplichting.

H N

88


Affiche aanbesteding

53 Disrekening
Vóór de Franse Revolutie werd de zorg voor de armen, invaliden, daklozen, vreemdelingen, wezen enz. toevertrouwd aan de dis. De “disch” werd beheerd door “dischmeesters”. Feitelijk was het een inrichting die volledig door de geestelijkheid in leven werd gehouden. Gelukkig zouden we maar zeggen, want buiten de geestelijkheid had bijna niemand anders oog voor de ongelukkigen der maatschappij. De mensen konden zich in die tijd trouwens weinig inlaten met het “ongeluk” van anderen. Ze hadden het zelf al lastig genoeg om voor hun gezin en zichzelf te zorgen.

H N

54 Disrekening 1759
De dis moest over belangrijke sommen geld kunnen beschikken. Die gelden werden verkregen door de inkomsten uit :
- pachten, renten en “coorenrenten”
- aalmoezen, gefondeerde jaargetijden, private giften enz.
- de “block” die in de kerk stond en regelmatig werd gelicht en uit de “bossen” die in de herbergen van de gemeente stonden.
- een procent van sommige openbare verkopingen in het ambacht en giften die ter gelegenheid van verkopingen aan de “stokhouder” werden overhandigd.
De ontvangsten van “Landtspachten ende andere erfgoederen” bedroegen in 1759 de som van 63 pond 10 schellingen en 10 grooten. De dis bezat niet minder dan 36 stukken land in Adegem.

H N

89