Afgelopen vrijdag was de brug tussen Balgerhoeke en Adegem voor alle verkeer afgesloten om de ijzeren leggers voor de nieuwe fietsbrug over het Schipdonkkanaal te kunnen leggen.
Eind 2016 werd, na een controle, de fietsbrug naast de ophaalbrug tussen Balgerhoeke en Adegem wegens problemen met het beton afgesloten. Het had heel wat voeten in de aarde voor de Vlaamse Waterwegen beslisten om de fietsbrug niet te herstellen maar deze te vervangen. Omdat de brug geklasseerd is moest ook rekening gehouden worden met de richtlijnen van erfgoed.
In november vorig jaar kon er dan eindelijk begonnen worden met de voorbereidende werken voor de nieuwe fietsbrug. Ondertussen moesten de fietsers over de brug via de rijweg van de auto's en dat gaf (en geeft!) hen geen veilig gevoel.
Er is goed nieuws voor de fietsers en voetgangers: nu de ijzeren leggers geplaatst zijn kan de opbouw van de fietsbrug echt van start gaan. Volgens Vlaamse waterwegen zouden de werken tegen midden april klaar zijn. Gedurende de werken is het jaagpad ter hoogte van de brug voor alle verkeer afgesloten. Er is een plaatselijke omleiding voorzien.
De voorbije week heeft de gemeente met een brief de bedeling van de gratis huisvuilzakken aangekondigd. Ieder gezin heeft, afhankelijk van zijn samenstelling, recht op een of meerdere rollen huisvuilzakken. Die worden tussen 16 en 30 maart op verschillende locaties in de gemeente bedeeld.
In Den Hoogen Pad is dat op zaterdag 16 maart tussen 8u30 en 11u30, op 23 maart tussen 13u30 en 16u30 en op 30 maart tussen 8u30 en 11u30.
In de school op de Kruipuit is er een bedeling van de huisvuilzakken op donderdag 21 maart tussen 15 en 18 uur.
Bij het afhalen van de huisvuilzakken moet de brief die men van de gemeente gekregen heeft meegebracht worden. Wie tussen 16 en 30 maart geen tijd vindt om zijn gratis huisvuilzakken op een van de voorziene locaties af te halen kan die tussen 2 april en 27 september tijdens de openingsuren afhalen bij het onthaal in de Bloemestraat. Ook wie zijn huisvuilzakken daar ophaalt moet zijn brief meebrengen.
Zaterdagmorgen om 10 uur reed en groep West-Vlaamse wielertoeristen in de Gentse Steenweg richting Eeklo. Toen een 51-jarige wielertoerist uit Marke ter hoogte van het Harlingerhof met zijn wiel in de spoorrail vastraakte kwam hij zwaar ten val. Hij verloor daarbij bijna onmiddellijk het bewustzijn.
Mensen uit de omgeving dienden hem de eerste zorgen toe. De MUG kwam ter plaatse en het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het AZ Alma in Eeklo overgebracht.
Het is niet de eerste maal dat fietsers daar met hun voorwiel klemraken in de spoorrail...
KLJ Adegem was een van de nieuwkomers in de Maldegemse carnavalsstoeten.
Met zijn twee prachtige stoeten heeft Maldegem vorig weekend nog maar eens aangetoond dat het dé carnavalsgemeente van het Meetjesland is. Vrijdagnamiddag gaven de scholen met hun stoeten al het goede voorbeeld.
Hoewel het zeker geen ideaal weer was zakten zondagnamiddag toch enkele duizenden toeschouwers naar het centrum van Maldegem af om de namiddagstoet te zien. Vooral de jeugdbewegingen hadden de afgelopen maanden extra inspanningen gedaan om met in het oog springende wagens in de stoet te verschijnen.
KLJ Adegem was er voor het eerst en met een grote groep bij. Net als de andere verenigingen hadden zij ook dansjes ingestudeerd om deze tijdens hun tocht door het centrum te laten bewonderen.
't Folkloorke had het dit jaar voor het thema van zijn carnavalswagen in de wereld van de Bingo gezocht.
's Avonds was de wind nog in kracht toegenomen. Toch stond het publiek in de Noordstraat, Marktstraat en Nieuwstraat rijen dik naar de stoet te kijken. In die stoet was Adegem vertegenwoordigd door 't Folkloorke en de Lapperkes.
Op het einde van de stoet vielen de eerste regendruppels, maar dat belette de echte carnavalisten niet om tot maandagmorgen carnaval te vieren!
Wie wil horen wat de raadsleden tijdens de gemeenteraadszitting te vertellen hebben kan dat nu beluisteren via het audioverslag op de gemeentelijke website. Er wordt geen geschreven verslag meer opgemaakt.
Volgens de meerderheid waren in het verleden twee personeelsleden een paar dagen zoet met het uitschrijven van het verslag van de gemeenteraad. Het audio verslag is voor hen dan ook een grote besparing.
CD&V is (voorlopig) nog geen fan van het audioverslag, omdat het volgens zijn fractieleider Marten De Jaeger nog niet gebruiksvriendelijk is. Wie de discussie en de stemming over een bepaald punt wil beluisteren moet ofwel de ganse band laten afspelen of zijn tijd nemen en scrollen.
De reservatiezone langs het Schipdonkkanaal is versmald, maar de mogelijkheid om het Schipdonkkanaal tussen Raverschoot en de Prins Boudewijnlaan recht te trekken blijft in het gewestplan opgenomen.
Al jaren proberen allerlei actiegroepen de Vlaamse regering zo ver te krijgen dat zij de reservatiezone langs het Schipdonkkanaal afschaft. De regering wil nog niet zo ver gaan, maar zij heeft wel beslist om die zone te versmallen.
Er is een belangrijk verschil in bestemming tussen de reservatiezone in Oost-Vlaanderen en die in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen is de vrijgekomen reservatiezone als Groengebied in het gewestplan ingekleurd. Dat biedt weinig toekomstperspectieven voor de mensen die in de zone wonen of er een landbouwbedrijf hebben.
GRUP
De Vlaamse regering wil de bestemming van de gronden in de zone veranderen, maar daarvoor is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Als voorbereiding op dat GRUP wordt er tussen 12 maart en 10 mei een openbaar onderzoek georganiseerd.
In die periode kan iedereen (openbare besturen, bedrijven, organisaties en particulieren) bezwaar tegen, opmerkingen over of voorstellen voor het GRUP indienen. Dat kan bij de gemeente. Alle informatie omtrent het GRUP kan ingekeken worden in de Bloemestraat.
De gemeente zelf zal ook haar visie over het GRUP aan het Vlaams Gewest overmaken. Volgens burgemeester Bart Van Hulle gaat het GRUP niet ver genoeg. Maldegem zal ook bezwaar aantekenen tegen het behoud van de mogelijkheid om het Schipdonkkanaal in Adegem recht te trekken.
Nadat alle informatie van het openbaar onderzoek verwerkt is wordt een voorontwerp en een milieueffectenrapport (MER) opgemaakt. Daar hoort ook een nieuw openbaar onderzoek bij. Pas daarna kan er werk gemaakt worden van een definitief ontwerp.
Om iedereen die bij de vrijgekomen reservatiezone betrokken is een beter inzicht te geven in het GRUP worden er twee informatiemarkten georganiseerd. Die gaan door op donderdag 21 maart van 15 tot 20 uur in CC De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10 in Eeklo en op donderdag 28 maart van 15 tot 20 uur in GC 't Schaapstuk, Luitenant Dobbelaerestraat 154/C in Lievegem (Zomergem).
Er zijn nog altijd automobilisten die niet door hebben dat er in Maldegem regelmatig snelheidscontroles worden georganiseerd. Dat werd afgelopen donderdag na nieuwe snelheidscontroles nog eens duidelijk.
In de voormiddag stond de camera opgesteld in de Westeindestraat, waar de maximumsnelheid 50km/u is. Daar werden 240 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. De flits ging 16 maal af. De hoogst genoteerde snelheid was 77km/u.
's Namiddags werd er langs de Brugse Steenweg gecontroleerd, waar de maximumsnelheid 70 km/u is. Daar reden 1.336 voertuigen voorbij de camera. Daarvan hadden er 33 chauffeurs het gaspedaal te diep ingedrukt.
De 49 chauffeurs die te snel reden krijgen in de nabije toekomst de rekening gepresenteerd...