Bij een klassieke winterprik volgt de gemeentelijke strooiploeg een uitgewerkt strooiplan dat uit 3 fazen bestaat.
De vorst en de sneeuw van begin vorige week hebben ook onze gemeente de eerste ernstige winterprik bezorgd. Dat was meteen een ernstige test voor de gemeentelijke strooiploeg.
"Onze strooiploeg staat van eind oktober tot begin maart 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 klaar om de strijd aan te gaan met de gladde en of besneeuwde wegen en fiets- en voetpaden. De technische dienst volgt de weerberichten op de voet en ook op de meldingen van de patrouilles van de politie wordt door de strooiploeg onmiddellijk gereageerd.
Omdat er een stevige wind stond en de wegen er in de vroege morgen droog bij lagen had preventief strooien geen zin. Van zodra er sneeuw op de wegen lag is de strooiploeg in actie geschoten.
PLAN
In de eerste fase werd er gestrooid langs de belangrijke verbindingswegen, openbare gebouwen, schoolomgevingen, de uitvalswegen voor de hulpdiensten, centrumstraten van alle leefkernen, het industrieterrein, parkings, fiets- en wandellussen. In de 2de fase worden ook de grote woonwijken gestrooid. Fase drie gaat pas in bij noodgevallen of langdurige winterellende. Dan wordt er in alle straten gestrooid.
Onze gemeentelijke strooiploeg is verantwoordelijk voor het strooien langs de gemeentewegen en de fiets- en voetpaden. De strooidienst van het Vlaams Gewest strooit langs de gewestwegen: de N9, N44, N49, Noordstraat vanaf de Gidsenlaan en de Aardenburgkalseide", legde schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot uit.
Om te zien of het strooiplan en de strooiwerken goed op elkaar afgestemd zijn reed de kersverse schepen een dag mee met de strooiploeg.
"Er worden een twintigtaltal mensen ingezet om te strooien of sneeuw te ruimen. Die mensen kijken op geen inspanning. Nu ik ze zelf aan het werk heb gezien heb ik nog meer respect voor hun werk en inzet dan vroeger", gaf schepen Van Landschoot nog mee.
Na de winter wil hij met de mensen van de strooiploegrond de tafel zitten om het strooiplan te evalueren en na te gaan of er aanpassingen moeten gebeuren.
ONGEVALLEN
Dat de sneeuw en de vorst voor problemen op de weg zorgden ondervond men ook bij de PZ Maldegem: dinsdag liepen er tussen 10u30 en 13u30 negen meldingen van ongevallen binnen. Bij die ongevallen vielen er twee gewonden, die naar het ziekenhuis werden overgebracht. Er was vooral veel blikschade.
Marleen Van den Bussche en Geert De Roo, de boegbeelden van De Merlaan stappen na 3 jaar uit de gemeenteraad. Zij worden opgevolgd door de Adegemnaren Stefaan Heyndrikx en Hilde Versluys.
Vorige week zondag zaten de kandidaten en verkozenen van de Merlaan samen rond de ontbijttafel in Pomme Charelle. Voorzitter Valentijn De Lille blikte terug op het eerste jaar van De Merlaan als nieuwe politieke beweging.
Dat zij met hun drie verkozenen (Marleen, Geert en Christine Verplaetse), deel uitmaken van de meerderheid en in het schepencollege ook nog een belangrijke functie hebben is voor de voorzitter van De Merlaan een opsteker.
WISSELS
Er deden al een tijdje geruchten de ronde dat mevr. Van den Bussche en de heer de Roo de volle bestuursperiode niet zouden uitdoen.
"Als wij van De Merlaan een blijver met toekomst willen maken, dan moeten wij politiek jongere kandidaten een kans geven. Daarom hebben wij besloten om na drie jaar uit de gemeenteraad te stappen", klonk het bij Marleen en Geert.
De twee opvolgers zijn Adegemnaren en zij werden voorgesteld door voorzitter De Lille. Marleen Van den Bussche zal opgevolgd worden door Stefaan Heyndrikx. Hilde Versluys neemt de plaats in van Geert De Roo.
Om alle kandidaten die niet verkozen werden bij de werking van De Merlaan te blijven betrekken zullen zij naar iedere fractievergadering uitgenodigd worden, zodat zij mee het standpunt van de partij helpen bepalen.
In het LDC Oud St. Jozef stelde de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem zijn 24ste jaarboek voor.
Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze gemeente is het jaarboek van Het Ambacht Maldegem een belangrijk document. Voor zijn 24ste jaarboek (2018) kon het Ambacht Maldegem opnieuw rekenen op een aantal medewerkers die graag in het verleden duiken en een goede pen hebben.
Tijdens de voorstelling van het jaarboek wandelde Marc Martens, voorzitter van Het Ambacht Maldegem, door de inhoud van het boek. Daarin staan bijdragen over alle deelgemeenten van Maldegem.
SPION
Bij het doorbladeren van het 24ste jaarboek werd onze aandacht getrokken door een bijdrage van Jozef Dobbelaere en Peter Vanbaelenberghe. Hun bijdrage gaat over Richard Van de Walle, die in 1941 in de omgeving van Luik door de Duitsers als spion werd gearresteerd en ter dood veroordeeld.
Peter Vanbaelenberghe, de kleinzoon van Richard, heeft de afgelopen jaren alle mogelijke archieven afgeschuimd om het korte leven van zijn grootvader te kunnen reconstrueren.
Uit zijn verhaal leerden wij dat Richard Van de Walle in 1896 in Adegem geboren is en in 1944 overleed in het concentratiekamp in het Duitse Siegburg.
Omdat hij geen diploma had mocht hij de opleiding tot piloot niet volgen. Hij mocht wel de opleiding voor de radioverbindingen volgen. Het is in die functie dat hij bij het leger werd ingelijfd en dat hij tijdens zijn verblijf in Engeland tot spion werd opgeleid.
Omdat zijn eerste opdracht in België aan de vijand was doorgespeeld werd Richard gearresteerd. Zijn terdoodveroordeling werd omgezet tot levenslange gevangenisstraf.
Richard woonde met zijn gezin in West Vlaanderen. De heer Vanbaelenberghe was blij dat hij van het Ambacht Maldegem de kans heeft gekregen om samen met Jozef Dobbelaere zijn grootvader Richard Van de Walle terug naar zijn geboorteplaats te brengen.
Wie belangstelling heeft voor het 24ste jaarboek verwijzen wij naar de website van het Ambacht Maldegem. Daarop staan ook de vorige jaarboeken waarvan er nog enkele exemplaren in voorraad zijn.
Er waren niet veel momenten dat wij tijdens de nieuwjaarsdrink de voorzitter van N-VA Maldegem en zijn gemeenteraadsleden samen voor de lens kregen.
Vorige week zondag was iedereen welkom op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Maldegem in het Oud Stadhuis. Veel mensen zijn op die uitnodiging ingegaan. Na de traditionele nieuwjaarswensen blikte voorzitter Lieven Bauwens terug op het voorbije jaar. Hij stond stil bij de verschillende ludieke en informatieve initiatieven die N-VA Maldegem vorig jaar heeft genomen.
Hij had ook woorden van lof voor de gemeenteraadsleden en de leden van de Raad van het OCMW die ook het voorbije jaar met veel inzet hebben gewerkt. Hij vond het jammer dat de inzet van zowel de mandatarissen als het bestuur door de kiezers op 14 oktober niet beloond werden.
TOEKOMST
Voorzitter Bauwens verwees ook naar de evaluatie die het bestuur na de verkiezingen heeft gemaakt. Met nog meer inzet dan vroeger zal er aan de toekomst gebouwd worden. De N-VA zal in de coalitie een partner zijn die het beleidsplan dat nog in opmaak is loyaal zal uitvoeren. Hij verwacht dat de 2 andere coalitiepartners hetzelfde zullen doen.
De voorzitter verwees ook nog naar de bestuursverkiezingen van zondag 17 februari en naar de federale verkiezingen in mei, waarin N-VA Maldegem ook een rol wil spelen.
De gemeentelijke vrijetijdsdiensten voorzien verschillende activiteiten voor de krokus en paasvakantie. De brochure met alle activiteiten voor de komende vakanties wordt in de scholen rondgedeeld. Die brochure kan ook geraadpleegd worden op de gemeentelijke website.
Vanaf zaterdag 2 februari om 9 uur kan er online ingeschreven worden voor een of meerdere activiteiten.
Wie bij het inschrijven problemen ondervindt kan op 2 februari in de voormiddag telefonisch contact opnemen via het nummer 050 72 86 28. Vanaf maandag 4 februari kan er voor de activiteiten ook ingeschreven worden bij het UIT-loket in het gemeentehuis en bij de sportdienst in de sporthal Meos.
Het Magenta-project bestaat uit 4 workshops voor van kinderen met een ernstige ziekte, beperking of ontwikkelingsstoornis. De workshops worden geleid door professor Bea Maes en Noor Segers van de KU Leuven.
Tijdens de workshops leren de ouders omgaan met de handicap en/of de ziekte van hun kind en worden zij geholpen bij het vinden van een zorgwerk-leven balans.
Er worden ook tips gegeven om samen te werken met zorgverleners, familie en vrienden. De workshops zijn ook een gelegenheid om advies te vragen en ervaringen uit te wisselen.
De workshops gaan door op dinsdag 19 maart, 2 en 23 april en 7 mei van 19u30 tot 22 uur in het dienstencentrum Oud St. Jozef.
Deelnemen kost 32 euro per persoon, 48 euro per koppel. Inschrijven kan tot 14 maart via [email protected] of telefonisch op het nummer 050 40 39 20.