MEERDERHEID EN OPPOSITIE KIBBELEN
OVER BELASTINGSHERSCHIKKING
Vrijdagnamiddag zaten de Maldegemse raadsleden vanaf 16u30 rond de vergadertafel voor wat door Koenraad De Ceuninck (CD&V), voorzitter van de gemeenteraad, de belangrijkste raadszitting van het jaar en mogelijks van de nog jonge bestuursperiode genoemd werd.
Tijdens die bijeenkomst werd niet alleen het gemeentelijk budget voor 2014, maar ook de meerjarenplanning van de gemeente voor de periode 2014-2019 vastgelegd.
Voor ons, als inwoner, is het vooral belangrijk te weten wat er met onze belastingen gebeurt. Maarten De Jaeger (CD&V), en Lies Dhondt, prezen het schepencollege de hemel in voor de herschikking van de belastingen die er volgens hen voor zorgt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en bijgevolg iets meer zullen moeten betalen.
Mensen met een lager inkomen en met een kleinere woning worden iets meer ontzien. Zij die werken, milieuinspanningen leveren en eenvoudig wonen, worden beloond.
Belangrijk voor de fractieleiders van de meerderheidspartijen is ook dat het schepencollege tijdens de bestuursperiode een belangrijke schuldvermindering zal doorvoeren.
Bij de oppositie waren het vooral Peter Van Hecke (N-VA), Bart Van Hulle en Wim Swingedouw (Open VLD) die de meerjarenplanning en haar financiering op de korrel namen.
Volgens de heer Swyngedouw zitten er zoveel fouten in de tabellen, dat die onmogelijk allemaal aan fouten in het computerprogramma kunnen toegeschreven worden. Volgens de beide oppositiefracties straft de meerderheid juist de mensen die, door hard werken, een mooie eigendom bijeen hebben gespaard.
Dit door de opcentiemen van 1350 naar 1650 op te trekken. Die verhoging weegt volgens hen niet op tegen de daling van de aanvullende personenbelasting van 8% naar 7,5%.
De schuldafbouw gebeurt volgens de oppositiepartijen vooral met het geld dat uit de verkoop van eigendommen komt.
Schepen van Finacien Frank Sierens merkt op dat de oppositie er vergeet bij te vertellen dat de algemene gemeentebelasting van 75 euro wordt afgeschaft.
De oppositie wees er op dat het schepencollege, door de indexering van de retributies, ook meer geld binnen haalt en minder uitgeeft door de tegemoetkomingen aan de socio- culturele en sportverenigingen in te perken.
Ook de nieuwe tarieven voor de vuilniszakken en het containerpark, die door schepen Annelies Lammertyn verdedigd werden, konden op geen begrip rekenen van de oppositie. N-VA en Open VLD kondigden aan dat door die verhoging het sluikstorten zal verhogen.
Volgens Erwin Goethals wil de meerderheid met zijn aanpak de mensen milieubewuster maken. Door meer te recycleren en te composteren kunnen de mensen voor zichzelf en de gemeente geld sparen.
Belangrijk is dat de nieuwe tarieven op het containerpark op 1 maart 2014 van toepassing worden. Tot die datum kunnen mensen die nog iets over hebben van de 25 euro die zij bij het begin van 2013 op hun rekening voor het containerpark kregen dat opgebruiken. Vanaf 2014 mag die 25 euro niet meer gegeven worden.
Dat er sinds vorige week geen vuilniszakken meer verkocht worden, zoals Peter Van Hecke (N-VA) stelde, is volgens burgemeester Marleen Van den Bussche een grove leugen. Vrijdag werden in het gemeentehuis aan het onthaal nog veel rollen vuilniszakken afgehaald. Iedereen kon nog een rol tegen het tarief van 2013 kopen.
ADEGEM IS
DE TOEKOMST VAN MALDEGEM
Freddy Boels (N-VA), die doorgaans erg actief is als het in de gemeenteraad over financiën gaat, hield zich vrijdag bijzonder afzijdig tijdens de soms hoog oplopende discussies.
Hij maakte opnieuw de vergelijking van iemand die in Maldegem woont met iemand die in Lovendegem woont: als beiden een even hoog inkomen hebben, betaalt de Maldegemnaar al jarenlang meer belasting dan de Lovendegemaar.
Volgens de heer Boels heeft de meerderheid zich, bij de opmaak van zijn meerjarenplanning, misgeslagen door Adegem weinig te gunnen. Hij wees er het schepencollege op, dat Adegem de snelste groeipool van Maldegem is. Daar zit volgens het N-VA raadslid dan ook de toekomst voor onze gemeente.
KRULBOLDERS MAKEN EVEN
PLAATS VOOR DUIVEN
Voor de 42ste maal sedert 1972, wordt er op kerstdag in Adegem een nationale duivententoonstelling georganiseerd.
Sedert een aantal jaren wordt het André Trenson-stadion in de Ringbaan op 25 december ingenomen door duivenmelkers en kampioenenduiven.
Organisator Olga D'Havé-Van Den Abeele, nodigt ieder jaar een tiental duivenmelkers uit om vier van hun kampioenduiven, samen met hun erelijst aan uitslagen, tentoon te stellen.
Dit jaar zijn het de duiven van Patrick De Sy (Boekhoute), Rudy Marclé (Adegem), Willy Sesselle (Adegem), Jozef Van Den Berghe (Landegem), Team Freddy De Jaeger (Knesselare), Lievin Cauwels (Maldegem), Marnick De Neve (Aalter) Jean- Paul Van Kerckvoorde (Lovendegem), Carmen en Alex Schoors - Maurice De Waele (Adegem), Gebroeders Van Landschoot (Maldegem), Noël Claeys (Landegem), Tony Lievens (St. Laureins), Antoine Timmerman (Knesselare) en Linda Timmerman (Maldegem) die op 25 december tussen 14u en 17u de show zullen stelen.
GEMEENTELIJKE DIENSTEN
TIJDENS DE EINDEJAARSPERIODE
Alle gemeentelijke diensten zullen gesloten zijn op dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26 en dinsdag 31 december en op woensdag 1 januari 2014.
Dinsdag 24 en 31 december: enkel dienst Burgerzaken en het Onthaal zijn open in de voormiddag van 08.30 tot 12.15 uur.
Maandag 6 januari: dienst Burgerzaken en loket Toerisme zijn enkel in de voormiddag open. Het Onthaal is open tot 17. uur.
Bibliotheek:
gesloten op 24, 25, 26 en 31 december en op 1 januari.
Sint-Annazwembad: gesloten op 24, 25, 26 en 31 december en op 1 en 2 januari.
Sporthal MEOS: gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 en 2 januari.
Containerpark: gesloten op 24, 25 en 26 december en 1 en 2 januari.
Het containerpark is wel open op 27, 28 en 31 december, volgens de gewone openingsuren: zie de ophaalkalender of www.maldegem.be/milieudienst
WALTER NOTTEBOOM NAM AFSCHEID ALS
VOORZITTER VAN HET AMBACHT MALDEGEM
Het eerste exemplaar van het 19de Jaarboek van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem was niet voor een lid van het college van burgemeester en schepenen, maar voor Walter Notteboom die afscheid heeft genomen als voorzitter.
Voor de voorstelling van zijn 19de Jaarboek in Oud Sint Jozef week de Heemkundige Kring "Het Ambacht Maldegem" duidelijk af van het klassieke programma.
Nog voordat Marc Martens, als nieuwe voorzitter van het Ambacht Maldegem, iets meer zei over het jaarboek, blikte hij eerst terug op de loopbaan van Walter Notteboom als heemkundige en verantwoordelijke voor de lay-out van vele publicaties.
Volgens de heer Martens had Walter Notteboom al in zijn studententijd belangstelling voor geschiedenis in het algemeen en voor de geschiedenis van zijn eigen regio in het bijzonder.
Naast de interesse voor de heemkunde, had Walter ook veel belangstelling voor fotografie.
Dat was meegenomen bij de voorbereiding van de publicaties waaraan hij meewerkte.
Zijn drang om te schrijven voor de geschiedenis van onze regio groeide vooral in de periode van de fusie van de gemeenten en het jaar van het dorp.
Toen was het vooral de Maldegemse afdeling van het Davidsfonds, waarbij Walter actief was, die voor boeken en brochures over de geschiedenis van onze regio zorgde.
In 1984 stond Walter Notteboom niet alleen aan de wieg van het Ambacht Maldegem, hij werd ook de eerste voorzitter.
Walter acht nu de tijd gekomen om de voorzittershamer door te geven.
Hij is er van overtuigd dat het Ambacht Maldegem bij de nieuwe voorzitter Marc Martens in goede handen is.
De nieuwe voorzitter overliep vervolgens de inhoud van het 19de jaarboek, waarin Jozef Dobbelaere uitpakt met het tweede deel van zijn het in Maldegem tijdens WO I. Dit gebeurde 100 jaar geleden.
Wie het jaarboek nog wil bestellen kan daarvoor terecht bij de leden van de heemkundige kring.
Meer informatie over de Heemkundige kring zelf vindt u op de website van het Ambacht Maldegem
BINNENKORT DEFIBRILLATOR
AAN DEN HOOGEN PAD
Dinsdagavond schonk Ladies Circle Maldegem een bedrag van 2815,67 euro aan de Maldegemse afdeling van het Rode Kruis.
Dat geld wordt gebruikt voor de aankoop van een defibrillator.
Het Rode Kruis kocht eerder dit jaar een defibrillator aan met de opbrengst van de verkoop van hun stickers. Die defibrillator werd aan het gemeentehuis in Maldegem opgehangen.
De gemeente kocht eveneens twee van die toestellen aan, die aan het zwembad en aan de sporthal Meos geplaatst werden.
Het is de bedoeling van R K Maldegem, om op termijn, in iedere grote leefkern een dergelijk toestel te plaatsen.
Om de mensen te leren hoe zij met dat toestel iemand kunnen redden die een hartaandoening heeft, organiseert het R K regelmatig informatieavonden rond het gebruik van de defibrillator en andere verzorgingstechnieken.
OOK CONTROLES MET
ANONIEME WAGENS
Bij de PZ Maldegem doet men tijdens de BOB campagne niet alleen controles met herkenbare voertuigen.
Vorige week zondag om 4 uur begon een ploeg met een anonieme wagen aan zijn controletoer.
Het werd een drukke dag. Een automobilist die aan een controle probeerde te ontsnappen werd onderschept en legde een positieve test af.
Tijdens zijn vluchtpoging bracht hij niet alleen zichzelf, maar ook andere personen in gevaar. Dat leverde hem ook nog verschillende PV's op.
Bij twee van de chauffeurs die aan een ademtest werden onderworpen, verscheen de S op het scherm. Bij twee andere chauffeurs verscheen de P.
Een chauffeur moest zijn rijbewijs meteen voor 15 dagen inleveren. Een automobilist die weigerde een ademtest af te leggen, werd meegenomen om een bloedstaal te laten nemen.
Tijdens de controle met de anonieme wagen, werden ook nog twee auto's waarvan de chauffeurs een rijverbod achter hun naam hadden staan, uit het verkeer genomen.
Er werden ook twee voertuigen uit het verkeer gehaald omdat ze niet verzekerd waren.
Het resultaat van deze controle is voor de PZ Maldegem nog maar eens een bewijs dat de controles nodig zijn.
De automobilisten moeten er dan ook rekening mee houden dat in de PZ Maldegem alle dagen, ook op zon- en feestdagen, automobilisten voor een ademtest uit het verkeer worden gehaald.