JOMMEKESKERMIS REDT DE WINTERKERMIS
De papegaaien waren nadrukkelijk aanwezig op de Jommekeskermis van de Papaver.
Door de problemen binnen het kermisbestuur -einde deze maand wordt er een nieuw bestuur verkozen- en de slechte weersomstandigheden was het zondagnamiddag veel stiller in Adegem-Dorp dan de vorige jaren.
Gelukkig pakt de VBS De Papaver de zondag van de winterkermis met een eigen programma uit. In dat programma staat de ontspanning van de kinderen centraal.
Zij konden zich voor meerdere workshops inschrijven.
Dit jaar stond de Stripfiguur Jommeke en zijn vrienden centraal in het programma. De stripfamilie bracht zondag een kort verhaal dat door de leerkrachten van de Papaver was geschreven.
Bij de Papaver dacht men dat er niemand van de bijna 200 mensen die zich hadden ingeschreven voor een ritje met de go-cart, die dag ook zouden rijden. Toch trotseerden er zondagnamiddag 120 mensen weer en wind voor hun familietochtje met de go-cart.
Ook dit jaar liepen er op de kermis van de Papaver veel kinderen met extra kleurtjes op hun gezicht.
Om iedereen ondanks de regen en de wind droog te laten genieten van de papegaaienshow, werden aan het overdekte gedeelte van de speelplaats extra tentjes geplaatst.
In de show was er ook een optreden voor Pekkie, de hond van Filiberke, weggelegd.
Voor jong en oud waren er zondagnamiddag natuurlijk ook drankjes en hapjes. Pannenkoeken zijn een vast onderdeel van het kermisprogramma van de papaver.
MALDEGEM MOET SAMENWERKING
MET DE VOLKSHAARD OPZEGGEN
Eigenaars van koopwoningen in de Vakekerkweg die door de sociale Bouwmaatschappij de Volkshaard werden gebouwd, willen van hun woning af maar dat kan niet zonder dat zij er een financiële kater aan overhouden.
Als het van Freddy Boels (N-VA) afhangt, dan moet de Volkshaard met een menselijke oplossing afkomen voor de mensen die van hen in de Vakekerkweg een sociale woning hebben gekocht. Als de maatschappij dat niet doet dan moet de gemeente haar samenwerking met de sociale bouwmaatschappij opzeggen.
In een lang betoog, tijdens de gemeenteraadszitting van 26 september, verwees de heer Boels naar de problemen die de mensen hadden met hun woning waarvoor ze 200.000 euro betaalden.
"Uit het dossier blijkt dat de problemen al begonnen bij de bouwaanvraag. Er werden bij de woningen bouwovertredingen vastgesteld. De gemeente Maldegem weigerde een regularisatie, maar die kwam er wel op hoger niveau.
Privacy hebben de bewoners niet : doordat de woningen niet gecompartimenteerd zijn is ieder geluid van de ene woning in de andere te horen. De septische putten die op het plan staan zijn nergens te bespeuren en sommige ramen gingen zelf niet open.
Op aandringen van de eigenaars heeft de maatschappij er al enkele werken uitgevoerd maar die zijn niet meer dan een druppel op een hete plaat.
Ik kan dan ook goed begrijpen dat die mensen een zaak tegen de Volkshaard hebben aangespannen om de verkoop ongedaan te maken en ook het bedrag terug vragen dat zij hebben betaald om werken aan hun woning uit te voeren" schetste het N-VA raadslid het dossier.
Volgens de heer Boels liet de sociale bouwmaatschappij dan haar ware gelaat zien: met een legertje aan experts en advocaten is zij begonnen aan een juridische slag die ze net zolang zal rekken tot de eigenaars van de woningen hun verzet opgeven en het moeten stellen met een veel te lage schadevergoeding.
DE NIEUWE ZIT- EN BIDBANKEN
ZIJN GEINSTALLEERD
Sedert enkele jaren komen iedere woensdag om 19 uur, als de weersomstandigheden het toelaten, mensen samen bij het Mariabeeld in het parkje achter de kerk. Bij minder goed weer en tijdens de herfst en wintermaanden (de donkere maanden) is de samenkomst om 17 uur in de kerk.
Op vraag van die mensen had de gemeente banken geplaatst in het parkje. Omdat ook mensen die al een jaartje ouder zijn naar die bidmomenten komen werd aan de gemeente gevraagd of het niet mogelijk was om er zit- en bidbanken met een leuning te plaatsen.
Sedert een paar weken zijn de nieuwe zit- en bidbanken geplaatst. Ondertussen hebben ook al mensen die op een ander moment van de dag eens bij het parkje rond de Adrianuskerk komen wandelen de weg naar de zitbanken gevonden.
Als straks senioren hun intrek nemen in de oude pastorij zullen ook zij tijdens de zomerse maanden op de banken van het mooie weer kunnen genieten.
EEN EINDEJAARSACTIE
VOOR GROOT MALDEGEM
In Adegem is er al enkele jaren geen sprake meer van een gezamenlijke eindejaarsactie van de middenstand. In Maldegem ging de belangstelling voor de eindejaarsactie de afgelopen jaren in dalend lijn.
Gino Braet, de nieuwe voorzitter van UNIZO Groot Maldegem en van de VHMC, heeft met zijn bestuursploeg een initiatief genomen om de eindejaarsactie nieuw leven in te blazen.
Tot zijn voldoening werd het initiatief zowel in Maldegem, Kleit als Donk goed onthaald. De voorzitter van UNIZO en VHMC en zijn bestuur hebben de afgelopen weken ook de Adegemse zelfstandigen persoonlijk bezocht en hen op een vergadering in Dorp 56 uitgenodigd om verder te praten over samenwerking.
Een zestal Adegemse zelfstandigen hebben zich al ingeschreven voor de eindejaarsactie. Voorzitter Braet verwacht dat tegen het einde van de inschrijvingen (eind oktober), nog een aantal Adegemse handelaars de groep zullen vervoegen.
De prijzenpot voor de eindejaarsactie bedraagt 24.000 euro. De hoofdprijs is een auto van 15.000 euro.
KRUISPUNT N44 HALLEDREEF
KRIJGT ZIJN ROODFLITSPAAL
Vrijdagmiddag kreeg Maldegem bericht van het ministerie van mobiliteit dat minister Hilde Crevits het plaatsen van een roodflitspaal aan het kruispunt van de N44 en de Halledreef heeft goedgekeurd.
Er zullen nog enkele maanden over gaan voordat de paal geplaatst wordt.
Van hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete vernamen we dat op dat kruispunt niet alleen alle roodrijders maar ook de snelheidsduivels zullen geflitst worden.
GELUIDSSTUDIE LAATSTE
HOOP VOOR BUURTCOMITE
De inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving willen hun leefbare omgeving terug. Daarom mogen er geen windmolens meer bijkomen en moeten de molens die er al staan voor minder geluidshinder zorgen.
Het comité "tegen nog meer windmolens in Adegem" strijdt niet alleen tegen de slagschaduw maar ook tegen verstoorde nachtrust en de schade aan de leefkwaliteit waarvoor de windmolens die langs de N49 staan verantwoordelijk zijn.
Verwijzend naar de schade die de huidige windmolens al veroorzaken, is het voor het buurtcomité onverantwoord om er -zoals de plannen voorzien- nog extra molens bij te plaatsen.
Tijdens een informatievergadering over de nieuwe inplantingspolitiek van windmolens, die op 22 mei 2013 in den Hoogen Pad door het provinciebestuur van Oost Vlaanderen werd georganiseerd, maakten mensen van het comité het zowel de vertegenwoordigers van de provincie als de uitbaters van de windmolens duidelijk dat zij geen zin meer hadden om naar hen te luisteren omdat de
firma's en de provincie ook niet willen luisteren naar de argumenten van de mensen die in de buurt van de windmolens wonen. Daarop verlieten zij de zaal.
Die actie heeft duidelijk indruk gemaakt: het heeft schepen van Milieu veel overredingskracht gevergd, maar zij slaagde er in om alle firma's en besturen die bij het plaatsen en uitbaten van windmolens betrokken zijn, rond de tafel te krijgen.
Op die bijeenkomst waren ook raadslid Arnout De Lille en een delegatie van het buurtcomité aanwezig. Er werd op de bijeenkomst niet alleen meer gesproken over de cijfers die in de onderrichtingen staan, maar ook over de werkelijke metingen die op het terrein werden uitgevoerd.
VERGUNNINGEN
Het buurtcomité verwacht veel van de resultaten van die bijeenkomst maar verwijt de officiële instanties dat zij de mensen uit de Kleine Moerewege en omgeving bedrogen hebben bij de aanvragen van zowel de milieuvergunning als de bouwvergunning.
De bekendmaking van de beide aanvragen was zo dubieus dat de mensen geen eerlijke kans gekregen hebben om hun bezwaren voor te bereiden. Van de gemeente Maldegem verwachtte het comité dat zij de milieuvergunning die door de provincie werd goedgekeurd vernietigt.
Dat kan wettelijk niet. Ook op hun vraag om tegen de vergunning in beroep bij de Raad van State kreeg het buurtcomité een negatief antwoord van de gemeente.
GELUIDSSTUDIE
Er werd tijdens de grote vergadering wel afgesproken dat er een geluidsstudie komt. De mensen uit de Kleine Moerewege en omgeving hebben in het verleden zelf metingen gedaan en hun resultaten lagen hoger dan de toegelaten normen.
Nog dit jaar wordt op 8 plaatsen (5 in Maldegem en 3 in Eeklo) meetapparatuur geplaatst die op verschillende tijdstippen en bij verschillende weersomstandigheden metingen zullen uitvoeren.
Er komt ook een meldpunt waar mensen kunnen laten weten wanneer en welke klachten de windmolens veroorzaken.
Al die gegevens worden samengebracht. Dan pas zal blijken in hoeverre de windmolens over de toegelaten normen gaan.
Als die normen overschreden worden dan moeten er maatregelen genomen worden en is het aan de gemeente om er over te waken dat de normen gerespecteerd worden.
Over die geluidsstudie is er op 13 november om 20 uur een informatieavond in den Hoogen Pad.
COMMUNICATIE
Volgens leden van het comité heeft het schepencollege tot nader order een communicatiestop afgekondigd. Oorzaak van de stop zou volgens het comité een te nauwe samenwerking van het comité met het Vlaams belang zijn.
In haar reacties wees schepen Annelies Lammertyn er op dat er, tot de resultaten van de geluidsstudie bekend zijn, niets is waar er over gecommuniceerd moet worden.
Zij vond het wel eigenaardig dat er bij haar diensten een brief binnen kwam met een dringende vraag op een antwoord op een schrijven, "zoniet zouden de zaken publiek gemaakt worden".
Een paar dagen later, terwijl het antwoord van de gemeente al bij de milieudienst klaar lag om verstuurd te worden, las schepen Lammertyn de inhoud van het schrijven dat aan haar diensten gericht was in een huis aan huis bedeeld blad van het Vlaams Belang.
"Ik heb tot op heden het buurtcomité en raadslid Arnout De Lille betrokken bij de stappen die ik in dat dossier heb gezet. Dat het comité probeert om via het VB extra druk uit te oefenen heeft mij verwonderd.
Ik ben echter niet van plan om mijn methode van het dossier aan te pakken te veranderen" gaf schepen Lammertyn nog mee.