www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Negende jaargang - n° 464 - Week 42 : van 14 tot 20 oktober 2012

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ASVERSCHUIVINGEN IN DE HILLESTRAAT

Woensdagavond was er in den Hoogen Pad een informatievergadering voor de inwoners van de Hillestraat. De gemeente stelde er haar plannen voor trager verkeer in de Hillestraat voor. Ondanks het te vroege aanvangsuur was er toch behoorlijk wat belangstelling voor deze bijeenkomst.

In zijn inleiding verwees burgemeester Johan De Roo naar de verschillende klachten over de snelheden die auto's in de Hillestraat ontwikkelen en naar de vragen om maatregelen om dat te voorkomen.

Er werd zelfs een lijvige petitie voor meer verkeersveiligheid in de Hillestraat aan het schepencollege overgemaakt. Er werd binnen het schepencollege en de cel veiligheid naar oplossingen gezocht maar de voorgestelde oplossingen stootten op wettelijke en praktische bezwaren.

Tijdens de informatieavond hoorden we van commissaris Eddy De Jaeger dat het onmogelijk was om in de Hillestraat de flitswagen volledig wettelijk in orde op te stellen.

TELLING
In oktober 2009 werden er tussen 27 oktober en 4 november en op 10 en 11 november tellingen en metingen gedaan in de Hillestraat. Tijdens die dagen reden er 4022 voertuigen, waarvan 602 fietsers, door de Hillestraat in de richting van de Staatsbaan. Van die 4022 voertuigen hielden zich er 358 chauffeurs (9%) niet aan de maximum toegelaten snelheid. Drie chauffeurs reden sneller dan 90km/u.

In de richting van den Hoeke reden er over diezelfde periode 3275 voertuigen waarvan 474 tweewielers. In die richting reden 493 chauffeurs te snel. Bij 11 van hen schommelde de snelheid tussen de 80 en de 90 km/u.

Gemeenteraadslid Freddy Boels merkte op dat alle cijfers nog hoger zouden gelegen hebben mochten die controles zijn uitgevoerd op dagen waar ook de kinderen naar school moesten.

MAATREGELEN
Uit de maatregelen die werden voorgesteld om de snelheid in de Hillestraat aan banden te leggen heeft het Maldegemse schepencollege nu gekozen voor het aanleggen van twee asverschuivingen.

Er komt een asverschuiving ter hoogte van het huis met nummer 10a en een tweede aan het huis met nummer 26. Ter hoogte van die asverschuivingen worden ook zebrapaden aangelegd.

Het worden asverschuivingen zoals op het Vossenhol: als er een wagen uit de richting van Spanjaardshoek door de asverschuiving rijdt zal een voertuig dat uit de andere richting komt moeten wachten.

Als de weersomstandigheden het toelaten zal er op 5 november begonnen worden met de aanleg van asverschuivingen. Het is ook de bedoeling dat tegelijkertijd met de ingebruikname van de asverschuivingen ook de voorrang van rechts wordt ingevoerd in de Hillestraat.

GEEN VERKEERSDREMPEL
Mocht blijken dat deze maatregelen geen of onvoldoende resultaten hebben dan zullen er volgens burgemeester De Roo nog extra maatregelen genomen worden. Daarbij dacht hij dan aan het aanbrengen van verkeersmatten zoals in de Canadezenlaan.

Er werd ook gedacht aan de heraanleg van het kruispunt van de Hillestraat met de Schoolstraat. Het aanleggen van een verkeersberm is op het kruispunt niet meer niet toegelaten.

Tegen de aanleg van verkeerskussens kwam er tegenkanting uit de zaal. "Vooral 's nachts zorgen die matten voor veel lawaai als er auto's en vooral vrachtwagens over rijden" voerden inwoners uit de Hillestraat aan.

SPANJAARDSHOEK
Volgens Johan Borgonjon is het niet voldoende om alleen in de Hillestraat ingrepen te doen om de snelheid af te remmen. Veel auto's en vrachtwagens komen volgens de heer Borgonjon tegen te hoge snelheid van uit Spanjaardshoek de Hillestraat in gereden.

Om zijn verklaring kracht bij te zetten verwees hij naar de kilo's opengespatte aardappelen en zelfs een kruiwagen die in de bocht van vrachtwagens gevallen zijn en op het voetpad terechtkwamen.

Burgemeester De Roo beloofde dat die opmerking, samen met andere suggesties die tijdens de infovergadering werden gedaan, meegenomen worden naar de cel veiligheid.

ONTEVREDEN
Inwoners uit de straten in de omgeving van de Hillestraat wisten donderdag even niet waar ze het hadden. Zij kregen een gemeentelijk schrijven in hun brievenbus waarin de wijzigingen in de Hillestraat worden aangekondigd.

"Waarom informeren zij ons wel over de genomen beslissing maar werden wij niet op de informatievergadering uitgenodigd" vroegen mensen uit die straten zich af.

Zij wezen er ook op dat de persoon die destijds de petitie die aan de basis van de ingrepen ligt opstartte binnenkort de Hillestraat definitief zal verlaten.

Gevreesd wordt dat veel automobilisten die nu door de Hillestraat rijden na november door Adegem-Dorp zullen rijden. Dat laatste argument snijdt voor de voorstanders van de ingrepen geen hout. De hoge snelheid die de auto's in de Hillestraat ontwikkelen brengt volgens hen de veiligheid van de zwakke weggebruikers in gevaar.


VERKIEZINGSKOORTS
STEEG OOK IN MALDEGEM

Dat ook in onze gemeente de verkiezingskoorts steeg was de afgelopen dagen te merken: enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen werden er in Maldegem geruchten verspreid over een voorakkoord tussen CD&V en Groen voor de komende bestuursperiode.

Wie het gerucht lanceerde is niet duidelijk, maar Open VLD wijdde er wel een perstekst aan. De ene perstekst was nog maar net binnen op de redacties of de ontkennende reactie van Marleen Van den Bussche, lijsttrekker van CD&V, volgde al.

Enkele uren later ontkende ook Erwin Goethals, namens Groen, het voorakkoord in een persbericht.

De heer Goethals wees er in zijn reactie ook op dat de verstandhouding in de gemeenteraad tussen Groen en Open VLD met Paul Van Nieuwenhuyse als fractieleider (en aanvankelijk ook lijstrekker voor Open VLD) altijd goed is geweest. Hij stelt zich dan ook vragen bij de nieuwe opstelling van Open VLD.


TACHTIGPLUSSERS ROND DE FEESTTAFEL


Koffie, een gebakje en de kans om een praatje te kunnen slaan: dat zijn voldoende ingrediėnten om tachtigplussers een gezellige namiddag te bezorgen.

Omdat zij niet meer aan alle activiteiten die OKRA voor zijn leden organiseert kunnen deelnemen, organiseert OKRA Adegem ieder jaar een namiddag speciaal voor zijn tachtigplussers.

Dit jaar waren er 64 van de 90 uitgenodigde tachtigplussers ingegaan op de uitnodiging. Zij werden thuis opgehaald en terug thuisgebracht.

In de cafetaria van den Hoogen Pad werden ze verwelkomd door voorzitter Cecile Ryckaert en stond voor hen de tafel gedekt. Dit jaar stonden er pannenkoeken op het menu.

Voor ontspanning moet er die namiddag niet gezorgd worden. Bij een beetje achtergrondmuziek kunnen de tachtigplussers doen wat ze het liefste doen: een praatje slaan!

Voor ze terug naar huis gebracht werden kregen zij van het bestuur ook nog een kleine attentie.

Bij de vrouwen was Anna De Baets met haar 90 lentes de oudste vouw op het feest. Albert Claeys was met zijn 96 jaar de oudste van het gezelschap.


MOGELIJKS DRUKDALINGEN
EN BRUIN WATER

Donderdag 18 oktober voert de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) in Eeklo voorbereidende werken uit aan een nieuwe toevoerleiding.

Die werken kunnen een invloed hebben op de watervoorziening bij de klanten van Adegem en Sint Laureins Dorp.

Er kunnen zich tussen 10 uur en 11 uur drukdalingen voordoen op het leidingwater. Het water kan in die periode ook een bruine kleur hebben.

De VMW raadt de mensen aan om tijdens die periode geen wasmachines te laten draaien. Mochten er mensen zijn die hun was toch met bruin water hebben gewassen en mocht die was daardoor bruin uitslaan, dan volstaat het volgens de VMW om die was opnieuw te doen met een extra aan vitamine C.

De aankoppeling van de nieuwe toevoerleiding zal begin november 's nachts tussen 22 uur en 6 uur gebeuren.

De VMW zal de juiste data later bekend maken.


ZONE STAD TE GAST
BIJ HET STOOMCENTRUM


Kim Hertogs als hoofdinspecteur Esther Matthijs en Werner De Smet als inspecteur Lucas Neefs waren enkele leden van de cast die kennismaakten met het Stoomcentrum.

Vrijdag streek de cameraploeg van de televisie- productiemaatschappij Studio-A en een deel van de cast van Zone stad, de populaire politieserie van VTM, neer in Maldegem en Balgerhoeke.

Op het programma stond het inblikken van de finale van het 8ste seizoen van Zone stad.

Het belooft opnieuw een bloedstollend slot te worden. Meer wou regisseur Frank Tulkens er niet over kwijt.

"Dat wij voor Zone Stad bij het stoomcentrum in Maldegem terecht kwamen is niet toevallig. In de slotaflevering ligt er een personage op de rails. Of het verhaal een noodlottig of gelukkig einde kent zal pas tijdens de uitzending van de aflevering te zien zijn.

In een normaal station en op een lijn die nog actief in werking is kunnen wij tijdens de opnames een trein niet even laten terugkeren of iets verder vooruit laten rijden.

In het station en langs de spoorlijn van het Stoomcentrum is dat perfect mogelijk" legde de regisseur uit.

Jason Van Landschoot, voorzitter van de vzw Stoomcentrum, was in zijn nopjes met de komst van Zone stad naar Maldegem.

"Het is niet de eerste maal dat er hier opnames gemaakt worden voor TV series. Ook voor fotoshoots is onze accommodatie erg in trek" vertelde een tevreden voorzitter Van Landschoot.

De vergoeding die het Stoomcentrum voor het gebruik van zijn locatie en accommodatie vraagt is volgens zijn voorzitter genoeg om de kosten te betalen.

De heer van Landschoot vindt vooral de naamvermelding in de eindgeneriek belangrijk. Dat is een mooie reclame voor het Stoomcentrum.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home