BRANDWEER OEFENT MET
TREIN EN TANKWAGEN
Van op enige afstand leek het er op dat de trein van de vzw Stoomcentrum zich aan de overweg ter hoogte van de Gentse Steenweg in de flank van de tankwagen van Brandstoffen de Cuelenaere had geboord... Het ging echter om een speciale brandweeroefening.
Op Radio 2 werd zaterdag een treinongeval in Maldegem gemeld. Er werd echter niet bij gezegd dat het om een al maanden voorbereide oefening van het Maldegems brandweerkorps ging. Volgens het draaiboek was er een aanrijding tussen de trein en de tankwagen van Brandstoffen Cuelenaere. De tankwagen was geladen met een vloeistof waarvan de samenstelling aanvankelijk niet gekend was.
Bij het ongeval zouden ook 2 gewonden zijn gevallen (volgens de politie werden er 8 slachtoffers afgevoerd). Met de oefening wou het Maldegems brandweerkorps testen hoe snel en efficiënt het kan reageren op een oproep van een dergelijke omvang, hoe snel de andere hulpdiensten kunnen opgetrommeld worden om onder meer de vloeistof te identificeren en om de samenstelling van de lucht (al dan niet giftig) in de omgeving van het ongeval te meten.
In het draaiboek was ook de evacuatie van de inwoners van het Harlingenhof voorzien. Daarvoor moest bij De Lijn een autobus worden opgevorderd. Omdat bij het ongeval een trein van de spoorwegbedding betrokken was werd ook de spoorwegpolitie bij de brandweeroefening betrokken.
Tijdens de duur van de oefening werd een gedeelte van de Gentse Steenweg voor het verkeer afgesloten. Na bijna 3 uur was de oefening afgelopen en kon een eerste evaluatie worden gemaakt.
LEVENSLANG WONEN IN DAPPERSBROEKELKEN
In het kader van het onderzoek van Gezinsvriendelijkheid in Vlaamse woonwijken ging Rebecca Derudder op bezoek bij de inwoners van Dappersbroekelken
In het kader van haar studies Gezinswetenschappen werkte Rebecca Derudder mee aan een onderzoek rond gezinsvriendelijkheid in de Vlaamse woonwijken. Dat onderzoek toetst het gezinsvriendelijk beleid dat steeds meer steden en gemeenten zeggen in hun beleid te leggen.
Kunnen alle soorten gezinnen en mensen uit verschillende lagen van de bevolking en verschillende leeftijdsklassen gezinsvriendelijk en solidair bij elkaar wonen? Zijn de Vlaamse gezinnen tevreden met het beleid in hun gemeente? Wat verwachten zij van het beleid?
Mevr. Derudder moest haar onderzoek toespitsen op een wijk in het Meetjesland. Zij koos in overleg met het Maldegems gemeentebestuur voor de wijk Dappersbroekelken in Adegem. Tijdens haar gesprekken met de inwoners van de wijk, het gemeentebestuur en gemeentelijke diensten werd het mevr. Derudder steeds duidelijker dat het voor de verantwoordelijken voor het beleid niet altijd (wettelijk) mogelijk is om aan de noden van de mensen te voldoen.
De resultaten van alle deelnemers aan het onderzoek die wijken in onder meer St.Amandsberg, Anderlecht, en Willebroek hadden doorgelicht werden na evaluatie in tabellen en grafieken omgezet. Daaruit vloeide een rapport voort waarin een aantal beleidsadviezen voor de gemeentelijke en stedelijke overheden werden geformuleerd.
VERGELIJKEN
Uit de studie is gebleken dat de inwoners van alle bevraagde wijken veel belang hechten aan een veilige milieuvriendelijke omgeving. Het ontbreken van sport- of uitgangsmogelijkheden wordt niet als een gemis ervaren omdat de meeste mensen over een auto beschikken.
Uit de vergelijking van de antwoorden van de inwoners van de verschillende wijken blijkt dat de inwoners van het Dappersbroekelken de hoogste score halen (en met ruim verschil) als er vragen gesteld werden rond het concept Levenslang wonen.
Het onderzoek van Rebecca Derudder bevestigt dat de inwoners van Dappersbroekelken solidariteit tussen de buurtbewoners zeer belangrijk vinden.
Omdat de wijk ook veel gezinnen met jonge kinderen telt verwachten de inwoners dat de gemeente in de nabije toekomst het speelpleintje in hun wijk dat door vandalen werd vernietigd terug zal opknappen.
De bevraging bij de mensen van Dappersbroekelken hebben Mevr. Derudder ook geleerd dat er onder de inwoners van Dappersbroekelken een grote tevredenheid heerst die in niet geringe meebepaald wordt door de comfortabele woningen en de groene en rustige omgeving.
ANN VAN DEN ABEELE NAM AFSCHEID
VAN HET WIT GELE KRUIS
Tijdens haar studies verpleegkunde deed Ann Van den Abeele stage bij het Wit Gele Kruis.
Zij had zoveel bewondering voor het werk dat de thuisverpleegsters deed dat zij toen al besloot om ook te kiezen voor de thuisverzorging.
Omdat er op het einde van haar studies niet onmiddellijk een plaats vrij was bij het Wit Gele Kruis werkte Ann bijna anderhalf jaar in het Elisabethziekenhuis in Sijsele voordat zij voor het eerst met het 2 PK'tje van het Wit Gele Kruis de baan op mocht.
Na een loopbaan van bijna 38 jaar bracht Ann vorige week donderdag een laatste maal een bezoek aan haar patiënten die ook haar vrienden zijn.
Ann zal zich zeker niet vervelen. In haar beroep als thuisverpleegster heeft zij gezien dat er nog veel verdoken nood en eenzaamheid is. Zij zal nu nog meer tijd kunnen besteden aan vrijwilligerswerk.
Zij hoopt ook in de volgende bestuursperiode in de raad van het OCMW het sociaal beleid van de gemeente mee uit te stippelen.
GBS DE KRUIPUIT HEEFT
TWEE FRANSE STAGIAIRS
Gedurende drie weken zijn de Franse studenten Sophie Pilarski en Amandine Leon-Merino uit de franse Haute Savoie als stagiaires te gast in de GBS De Kruipuit.
In het kader van het Leonardoproject zijn 19 leerlingen van de "Maison Familiale Rurale du pays de Seyssel" uit de Haute Savoie voor een verplichte stage van drie weken te gast in Vlaanderen.
Zij studeren voor kinderverzorgster en verblijven, samen met een begeleider, in vakantiewoningen in Damme.
De Directie van de GBS de Kruipuit kreeg de vraag of in het kader van het Europees project twee van die negentien leerlingen gedurende drie weken bij hen stage mochten lopen.
Na het nodig overleg tussen de beide scholen en tussen de directie en de leerkrachten van de GBS kon de stage van de twee jonge Françaises doorgaan.
Zij worden gedurende drie weken hoofdzakelijk ingezet bij de begeleiding van de kleuters. Zij hebben ook al enkele activiteiten (zingen en dansen) met de leerlingen van he 1ste en 2de leerjaar gedaan.
De kleuters van de GBS zijn enthousiast over hun Franse stagiaires.
De eerste dagen hadden zowel de twee Franse meisjes als de kinderen wat problemen met de taal.
"Wij trekken ons in de contacten met de kleuters en leerlingen uit de slag met het gebruik van icoontjes of leggen wat wij bedoelen uit met gebaren. Dat is best leuk voor de kleuters.
's Avonds wensen zij ons in het Frans vaarwel en wij doen het in het Nederlands. Met de directie en leerkrachten speken wij Frans en Engels. Engels is in ons onderwijs de 2de taal" legden de meisjes uit.
Naast het samenwerken met de leerkrachten en de directie van de GBS moeten de beide stagiaires voor ze terug naar Frankrijk vertrekken een verslag over hun verblijf in de GBS en in Vlaanderen opmaken.
Op het einde van de stage komt een afgevaardigde van de school naar de Kruipuit om er met de directie de stage van de twee leerlingen te evalueren.
LINDA DE FLOU WON DE 13DE
EDITIE VAN DE FOTOZOEKTOCHT
Dorine De Vlieger, voorzitster van de Gezinsbond Adegem, overhandigde de hoofdprijs van de 13de fotozoektocht (de waardebon voor een ballonvaart) aan Linda De Flou.
Tot 2 september hadden de deelnemers aan de 13de editie van de fotozoektocht van de Gezinsbond Adegem de tijd om hun deelnemersformulier in te dienen.
Dat de zoektocht nog altijd in trek bewijst ook het groot aantal deelnemers (ook van buiten Adegem) aan de zoektocht.
De deelnemers mochten de zoektocht in één rit afwerken of hem gespreid over meerdere dagen afleggen. Op hun zoektocht moesten zij niet alleen vragen oplossen maar ook foto's herkennen.
Van alle mensen die hun deelnemersformulier kwamen afhalen brachten er 99 hun formulier terug.
De prijzenpot van de Gezinsbond Adegem was zo groot dat iedereen die zijn formulier tijdig had ingediend op 16 september een prijs (behalve de hoofdprijs) mocht kiezen.
Voordat Krista Grijp begon met de naamafroeping van de winnaars, werd er eerst nog wat uitleg en commentaar gegeven bij de vragen en de binnengekomen antwoorden.
Linda De Flou uit Maldegem was een van de deelnemers die alle vragen juist had beantwoord.
Omdat zij het dichtst bij het juiste antwoord op de schiftingsvraag was, won zij de 13de editie van de Gezinsbond fotozoektocht. Zij mag een ballonvaart maken met Blondia' s Bellooning team.
De top tien bestond uit: 2. Georges Degrange (Maldegem), 3. Ruben Lambert (Eeklo), 4. Marin Leyman (St. Jan-in Eremo), 5. Rita D'Hooge (Maldegem) 6. Jeannine De Rijcke (Maldegem), 7. Ronny Termont (Eeklo), 8. Arsène Van Acker (Eeklo) 9. Rita Martens (eerste Adegemse) en 10. Maria Coopman (Adegem).
Uit de reacties die wij na de prijsuitreiking in den Hoogen Pad opvingen was ook de 13de editie van de Gezinsbond Adegem een ideale gezinsuitstap.
Mensen die voor het eerst aan de fotozoektocht deelnamen waren onder de indruk van de manier waarop de vragen over de foto' s gesteld werden.
Zij zijn vast besloten om volgens jaar opnieuw aan de fotozoektocht van de gezinsbond deel te nemen.
MALDEGEM HULDIGDE ZIJN SPORTLAUREATEN
Tijdens de jaarlijkse sportlaureatenavond werd Geert De Roose (atletiek) tot sportman van het jaar verkozen.
De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Axana Schaeverbeke (atletiek).
Lore Bauwens (Atletiek) werd tot Maldegems beloftevolle jongere verkozen.
De titel van sportclub van het jaar ging naar JEVO.
Christophe Molinarolli, die goud behaalde op de Special Olympics 2012, kon wegens ziekte niet aanwezig zijn op de uitreiking van zijn trofee als laureaat anders-valide.
Een delegatie van de sportraad zal Christophe zijn trofee bezorgen.