de Adegemse Kerkstraat

Bijdrage van Hugo Notteboom

Uit : 100 jaar Adegem, Maldegem, Middelburg - Een uitgave van de Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem 1986.
Artikel hier gepubliceerd met toestemming van de auteur.


De Adegemse Kerkstraat

Het is niet onmogelijk dat "het Schildeken" omsloten door de Kerkstraat, het Moordenaarsstraatje (nu Adegem-Dorp) en een deel van de huidige Staatsbaan de oorspronkelijke dorpsdries vormde, waarrond Adegem zich ontwikkelde.

Bij de ingang van het straatje zien we de herberg "In St.-Cecilia" bij de weduwe Blomme. In dit estaminet zou de fanfare "De Verenigde Vrienden" ontstaan zijn uit het Sint-Franciscusgenootschap en met de medewerking van enkele vroegere leden van het zanggezelschap. Naast de herberg zien we nog een "naamloos" bierhuis.

Wat verderop staat een kar - op bijna alle oude Adegemse prentkaarten is dit voertuig te zien - voor het witte geveltje van het huis van de familie Blancke, orgelblazers en klompenmakers. Honoré Blancke had zelfs de eer het nieuwe kerkorgel in 1901 te mogen "inblazen"! Helemaal op de achtergrond is nog een stukje van "Den Hert" te zien.

Een zeer bekend inwoner van de Kerkstraat was Serafien Goethals, vader van Aloïs en Alfons, een Adegems kunstenaar die beelden kapte, schilderde en daarbij nog een bekwaam mecanicien was.

We zien wagenmaker Gustaaf De Bruyckere en een knecht. Zoon Maurits De Bruyckere was Adegems laatste wagenmaker.

Adegemse Kerkstraat na 1930

Even na 1930 had het Kerkstraatje reeds een volledig ander uitzicht gekregen. Bakker Camiel Lannoy woonde in het eerste huis: op de "blaffeturen" wordt discreet reclame gemaakt voor schoensmeer Ça-Va-Seul, voor koekjes De Beuckelaer en voor tabak Van Der Elst, drie nog steeds bestaande produkten.

Emiel Martens poseert met zoon Willy en dochter Nelly. Ernaast zien we Gustaaf De Bruyckere, de echtgenote van Camiel Lannoy met dochter en Adrienne De Bruyckere met een hondje op de arm. Het loslopend varken behoort aan slager Bertrand Van Landschoot: het dier loopt dus op zijn laatste poten!

In het midden van de straat staat "Veent De Bruyckere", befaamd biggen-, katten- en konijnensnijder. Zelfs het Kerkstraatje had zijn eigen kermis: er werd veel op de toptafel gespeeld en in bijna elke herberg werden "kazakken in het vet" opgediend. Zware kost.

Home Home   |  Geschiedenis Pagina geschiedenis